Областна администрация – Русе – домакин на кръгла маса по проблемите на домашното насилие

Публикация   13:54     29 Oct, 2012 /     Център Динамика   /     11

Форумът беше организиран от Алианс за защита срещу домашното насилие и Сдружение „Център Динамика”

Кръгла маса на тема „Правна рамка на домашното насилие в България. Добри практики и проблемни области в прилагането на ЗЗДН” се проведе днес в Зала 1 на областната администрация. Форумът беше организиран от Алианс за защита срещу домашното насилие и Сдружение „Център Динамика”. Официални гости на инициативата бяха зам.-председателят на Комисията по труда и социалната политика към НС и народен представител от 19-ти МИР Светлана Ангелова и зам.обл.управител Веско Маринов. Във форума се включиха представители на нституции, работещи със Закона за защита от домашно насилие, както и на неправителствени организации.

„Насилието във всичките му форми е неприемливо явление. България и ЕС са ангажирани да стартират програми и политики с цел предотвратяването на това явление. Като жена и като майка не мога да остана равнодушна, че днес, в 21-ви век домашното насилие е факт в българското общество и в българските семейства. Добрата новина е, че държавата не е абдикирала от този проблем и че имаме вече добре разработена нормативна база в тази област, както и държавни политики в това направление”, каза при официалното откриване на форума г-жа Ангелова.

„Убеден съм, че дискутирането в рамките на днешния форум на различни аспекти на темата за домашното насилие ще бъде една сериозна крачка напред в изграждането на едно модерно равноправно общество в България, в което се дава гласност на проблемите и се работи активно за тяхното отстраняване” заяви пред участниците г-н Маринов.

По време на днешния форум бяха представени приоритетите и сферите на дейност на Алианс за защита срещу домашното насилие. Беше коментирана и правната рамка на проблема „домашно насилие”. Участниците в кръглата маса се запознаха с модела за мониторинг на системата за предоставяне на помощ и закрила за пострадали отдомашно насилие.

Статистиката сочи, че всяка пета жена в Европа е жертва на домашно насилие. В България, потърпевша от насилие вкъщи е всяка четвърта жена. 4 800 души са пострадали от домашно насилие през миналата година в страната.


Още Новини

Национална телефонна линия

прессъобщение

проект «Координирана подкрепа на пострадали от домашно насилие и работа с извършители по Закона за защита от домашно насилие в област Русе»

Прессъобщение

Проект «Координирана подкрепа на пострадали от домашно насилие и работа с извършители по Закона за защита от домашно насилие в област Русе»

Среща между представители на „Благотворителна Фондация към Международен Женски Клуб – София“, потребители и персонал.

Социалната услуга Център за социална рехабилитация и интеграция – с. Щръклево към Сдружение`Център Динамика`

Евродепутатът Мария Габриел се срещна в Брюксел с представителя на България в лятното училище „Агора“

Хора с увреждания участват за първи път в Римския пазар

Започна бързо производство срещу мъж, който е нарушил заповед за незабавна защита относно дете в Русе

Много голям интерес от деца и родители към започналия в Русе проект „Богатството на различията"

Начална пресконференция в изпълнение на дейности за публичност по проект на Община Русе „Богатството на различията"

Национална телефонна линия за правна помощ

Хелоуин срещу ХИВ/СПИН в рок клуб Дъблин

Младите доброволци от клуб Д.О.М.И.Н.О към Сдружение „Център Динамика“ проведоха кампания.

Контакти
Сдружение Център ДИНАМИКА
Русе 7000, ул.Панайот Хитов №9
лице за контакти : Деана Димова
Връзки
Дари!
Банкова сметка за дарения
Получател / Титуляр:
Сдружение „Център Динамика”
IBAN: BG74STSA93000019915962
BIC: STSABGSF
Банка: Банка ДСК – клон Русе