Откриване на кампания "16 Световни дни срешу насилието на жени"

Публикация   19:04     24 Nov, 2020 /     Деана Димова   /     202

Да оцветим света в оранжево

Русе – градът на Свободният дух, се присъединява към 16-дневната кампания на активност срещу насилието, основано на пола, която се провежда през периода 25 ноември (Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените) - 10 декември (Денят на човешките права). Инициативата е насочена към правителствата, гражданското общество, женските организации, младите хора, частния сектор, медиите, като част от кампанията на Генералния секретар на ООН за елиминиране на  насилието срещу жените до 2030 година (UNiTE Campaign).

По данни на ООН Жени -  през  2019 година 243 млн. жени и момичета по света на възраст между 15 и 49 години са били подложени на физическо и / или сексуално насилие от интимни партньори. В Европа всеки ден  8 жени биват убити от партньора си (бивш или настоящ) или от член на семейството си. През последните години в България се отчита сериозен ръст в убийствата на жени, като за 2019г. 25 жени са загубили живота си, а тази година 10 жени са убити от техни интимни парньори. Отчита се сериозно увеличение на работата с пострадалите в консултативните и кризисни центрове, също и сериозно увеличение и ескалация на домашното насилие от началото на пандемията. Увеличен е броят на обажданията на телефонните линии за помощ на пострадалите – от 30% до почти два пъти на денонощната линия за професионална подкрепа за жертви на домашно насилие 0800 11 977, поддържана от Сдружение   “Алианс за защита от насилие, основано на пола“.

И тази година кампанията преминава под мотото „Да оцветим света в оранжево“ и  организациите от  Сдружение „Алианс за защита от насилие основано на по пола“ в страната   отправят следните послания: Да се защитят от насилие жените, децата, възрастните хора, семействата  в България! Да има повече инвестиции в борбата срещу насилието! Да има по- ефективна превенция и защита! Да се събират редовно  данни и информация!

Три организации в Русе, чиято дейност е свързана пряко с подкрепата на жени, жертви на насилие: Сдружение „Център Динамика“ и  дамските клубове  Зонта Интернешънъл – Русе и Сороптимист Интернешънъл – Русе, се обединиха за повече гласност и ефективна превенция срещу домашното насилие. Партньори на инициативата са община Русе и Клуб на социалния работник към Русенския университет „А.Кънчев“, с ръководител проф. дн. Сашо Нунев. Усилията на организаторите подкрепиха и книжарница Хеликон, фризьорски салони Галка, оптика Вега и пекарна Русе (където може да откриете информационни материали). За тематичната експозиция на фотосите се погрижиха: фотограф - Мирослав Георгиев - PhotoMirocle, грим - Антония Чепарова - Art kozmetik studio, Елица Митева и Денислава Кунчева - актьори от театър „Пирон“ към Русенския университет и Луи Коопманс, ученик ХІ кл. в АЕГ“Гео Милев“.

По време на кампанията  ще се проведат следните дейности :

  • 24.11.2020г. от 15.00ч. във фоайето на Доходното здание –  откриване на кампанията в гр. Русе с пресконференция по повод 25.11.2020г. – Международен ден за елиминиране на насилието срещу жени;
  • 25.11.2020 г. от 18,00ч. – осветяване в оранжев цвят на ключови символи на града –сградата на Доходното здание  и сградата на Община Русе;
  • 08.12.2020г.-10.12.2020г. – тематична експозиция на фотоси във фоайето на Доходното здание;
  • 10.12.2020г. – Световен ден на човешките права – Награждаване на отличените участници в тематичен конкурс за есе, рисунка, комикс или компютърна графика на тема „Свободата да бъдеш” - закриване на кампанията във фоайето на Доходното здание от 10,30ч.

Затова приканваме всички да oцветим света в оранжево, като използваме този цвят за символизиране на едно по-красиво бъдеще без насилие!


Още Новини

Прессъобщение

проект "Използване на мултидисциплинарен подход за разпознаване и работа с деца, преживели травма" (MARTE)

Днес 10 декември е Световният ден на човешките права и финала на кампанията „ДА ОЦВЕТИМ СВЕТА В ОРАНЖЕВО".

Да кажем "НЕ" на насилието!

Международен ден на доброволеца

Децата от ЦСРИ в дискусия по социалната тема за ненасилието

Дискусия и рисунки

„Да оцветим света в оранжево“

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Заключителна пресконференция по проект

Заключителна пресконференция

ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ – (НЕ)ВИДИМАТА ЕПИДЕМИЯ

Национална телефонна линия

прессъобщение

проект «Координирана подкрепа на пострадали от домашно насилие и работа с извършители по Закона за защита от домашно насилие в област Русе»

Прессъобщение

Проект «Координирана подкрепа на пострадали от домашно насилие и работа с извършители по Закона за защита от домашно насилие в област Русе»

Среща между представители на „Благотворителна Фондация към Международен Женски Клуб – София“, потребители и персонал.

Социалната услуга Център за социална рехабилитация и интеграция – с. Щръклево към Сдружение`Център Динамика`

Контакти
Сдружение Център ДИНАМИКА
Русе 7000, ул.Панайот Хитов №9
лице за контакти : Деана Димова
Връзки
Дари!
Банкова сметка за дарения
Получател / Титуляр:
Сдружение „Център Динамика”
IBAN: BG74STSA93000019915962
BIC: STSABGSF
Банка: Банка ДСК – клон Русе